Blixem het Schaap: interview met ontwerpster Esthex

webshop_blixem Mijn interview met Esther Schuivens van Esthex, de ontwerpster achter Mia de Muis, Walter de Walvis en mijn persoonlijke favoriet: Blixem het Schaap!

Esther vond inspiratie voor haar eerste collectie knuffels in haar oude kindertekeningen, maar tegenwoordig haalt ze haar ideeën ook uit haar kinderen, die haar meest kritische testpanel zijn, maar haar ook helpen om te blijven vernieuwen: “Ik groei onbewust met de leeftijden van mijn kinderen mee.”

Hoe ben je begonnen? “Ik heb de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht gedaan, met als afstudeerrichting Autonome textielkunst. Na mijn afstuderen in 2000 heb ik verschillende exposities gehad met vrij werk. Wat ik jammer vond aan autonoom werk is dat je er maar een heel klein publiek mee bereikt. Tijdens mijn afstuderen heb ik meegedaan aan een ontwerp-wedstrijd van de Hema waarbij je een knuffel moest ontwerpen. Ik heb toen niet gewonnen maar wel ervaren hoe leuk het is om voor kinderen te ontwerpen, iets concreets te maken en om mijn eigen fantasie uit mijn jeugd te kunnen gebruiken. Toen heb ik mijn oude kindertekeningen opgezocht en vandaar uit ontstond sofie!, het eerste poppetje met lange benen en een driehoekig jurkje.”
WS_Mouse-Family-1408022387
Sofie werd een doorslaand succes en inmiddels maakt Esther haar ontwerpen niet meer zelf maar laat ze haar knuffels maken in Thailand op een werkplaats met eerlijke arbeidsvoorwaarden. Esther: “Dat vind ik heel erg belangrijk en er zou eigenlijk veel meer aandacht voor moeten komen. De werknemers in de Thaise werkplaats werken met gelijke arbeidsvoorwaarden zoals wij ze hier in NL kennen. Ze zijn verzekerd, worden per uur betaald (uitzonderlijk in Azië) krijgen vakantiedagen etc. Ik ben erg blij dat ze me 8 jaar geleden benaderd hebben en dat ik oprecht kan zeggen (ik ben er ook geweest en we hebben een hele goede band) dat alle Esthex producten ‘fairly traded – eerlijk verhandeld’ zijn.”

Heb je een favoriet ontwerp? “Heel cliché maar nee, ze zijn allemaal een keer favoriet geweest en als ik met een nieuw ontwerp bezig ben wordt dat waarschijnlijk de nieuwe favoriet J Hoewel ik heel eerlijk moet bekennen dat ik lang met de pinguïns bezig ben geweest en mijn hoofd nog steeds op de pinguïn stand staat.”
MUSICBOX-ROCKET-BLUE-S
Je hebt drie kinderen, zijn zij je “test panel”? “Hannah&Moos zijn een tweeling en allebei negen, Linn is vijf, en ze zijn alle drie zeker nog een testpanel! Had ik nooit verwacht omdat ze als baby niet per se met mijn knuffels sliepen (terwijl mijn neefje en nichtjes niet zonder kunnen en met 100 x gewassen Esthex-knuffels slapen) Maar ze zijn meer betrokken dan ooit, verheugen zich er op wanneer een lading uit Thailand binnenkomt en ze een nieuwe knuffel uit mogen zoeken of wanneer er een nieuw ontwerp in aantocht is. Zodra er samples binnen komen wordt er ook kritisch gekeken en het is erg leuk om te merken dat Moos met dezelfde blik kijkt en de aanpassingen er snel uithaalt.”

Haal je ook wel eens inspiratie uit tekeningen van je kinderen? “Niet zozeer uit hun tekeningen maar wel uit hun voorkeuren en reacties op bij voorbeeld zachte materialen (waar ze graag mee slapen) en dat Linn, toen ze vier was, alleen maar draairokken wilde dragen. Anna Ballerina is zacht en heeft een draairok, dat is eigenlijk iets waarmee alle kleine meiden willen slapen en spelen en dat ik waarschijnlijk onbewust om die reden maak. Aan de andere kant heb ik veel jongens-dieren en -ontwerpen in de collectie en ga ik het roze het liefst een beetje uit de weg, wellicht als reactie op het moeder zijn van drie dochters!”

Sommige van je knuffels maken muziek, wat heb je met muziek? “De muziekjes zitten er in omdat het de poppen nog iets specialer maakt en omdat iedere baby graag naar een muziekje luistert. Maar een van mij dochters van 9, ik mag geen naam noemen want het is niet stoer, luistert er nog steeds iedere avond naar.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? “Ik ben net begonnen met een kleine papier collectie waardoor de illustraties een plek krijgen en de poppen kunnen vergezellen. Hier wil ik graag mee door gaan en eventueel uitbreiden. Dit najaar staan er een kikker en schildpad op de planning in Thailand en ik zou graag de rugzakkencollectie willen uitbreiden met iets grotere formaten voor iets oudere kinderen. We verkopen erg veel rugzakken en bijpassende etuis sinds afgelopen jaar en ze zijn erg leuk om te ontwerpen. Ik groei onbewust met de leeftijden van mijn kinderen mee, Esthex heet al sinds de start forkidsandgrownups!” Esthex knuffels en rugzakken zijn uiteraard volop te koop bij pomme de jus!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *